Kvarc óra vagy mechanikus? Analóg vagy digitális kijelző?

A kvarc óra vált uralkodóvá a karóra kínálatban, ám vannak, akik a mechanikus karóra mellett tartanak ki. 

A mechanikus óraszerkezet

Kvarc óra vagy mechanikusAz elnevezések az óraszerkezet mozgására utalnak. A mechanikus szerkezetek lehetnek automata vagy kézi meghajtásúak is. Az ilyen óráknak nincs szüksége áramforrásra, viszont némileg pontatlan lehet a működésük. Sokan éppen a tökéletlenségük miatt kedvelik őket, egyediek, törődést igényelnek. A minőségi darabok igazi kis miniatűr alkotások, bonyolult szerkezetet rejtenek.

A kézi felhúzásút egy kis gomb, a korona elforgatásával kell bizonyos időközönként elvégezni, kb. két naponta. Az automata változat önmagát húzza fel a karóra viselőjének a mozgása közben. Azoknak az óráknak, amiket nem hordanak rendszeresen, óraforgató szerkezetre van szüksége.

A kvarc óraszerkezet

A kvarc vagy quartz óra pontos és semmilyen karbantartást nem igényel, csak elemcserét, rendelkezik elektronikus funkciókkal is és kisebb a költsége is. Az első ilyen órát a Seiko márka gyártotta 1969-ben. Egyszerűbbek és akkumulátorral működnek, az elektromosságot kvarckristály vezeti az órában. Egy kvarc óra pontossága -10 / + 20 másodperc havonta, köszönhetően a kvarcnak.

Mindenki eldöntheti melyiket kedveli jobban és melyik felel meg a számára leginkább. Felesleges minőségbeli különbséget tenni a szerkezetek között, inkább az egyes karórák alapanyaga, teljesítménye fontos, a márkák kínálatának színvonala.

Analóg vagy digitális óralap

A karóráknak nemcsak az óraszerkezete különbözhet, hanem a kijelzője is. Az analóg karóra és a digitális karóra is mást nyújt. Az analóg a hagyományos, óramutatókkal jelzett időt mutatja, alapvető funkciókkal, mint dátum, holdfázis. A sötétben fluoreszkál a számlap, ellentétben a digitális órával, ami megvilágítást kap. Az időt, dátumot gyorsabban lehet leolvasni, szerepel mellette stopper, ébresztő is. Hátránya, hogy a szervizelés költségesebb lehet.

Mindegyik típusú karórát megtalálja az óra webshopunkban. Válasszon márkás, stílusos és minőségi időmérőinkből!

Tartalomhoz tartozó címkék: Casio karóra típusok